sobota, 26 maja 2012

konfitura różana

składniki: 5 szklanek płatków  róży cukrowej, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wrzącej wody, sok z 1/2 cytryny
sposób przyrządzenia: zalać wrzątkiem płatki, odcedzić. Różaną wodę znad płatków wlać do garnka i zagotować z cukrem.Gotować 5 min. Płatki skropić sokiem z cytryny, wrzucić do garnka z syropem, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin często mieszając.Odstawić do ostygnięcia. Następnego dnia ponowić gotowanie, aż do chwili, gdy płatki stracą całą swoją "drętwość". Zwykle trwa to następne 2 godziny. Przełożyć gorące do słoiczków, zakręcić dekielki, ustawić słoiczki do góry dnem, nakryć kocem. Po ostygnięciu odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Podawać do herbaty, ciasta,jako nadzienie do pączków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz